Кои са 10-те най-редки минерали на Земята?

Кои са 10-те най-редки минерали на Земята?
29 февруари 2024

Какво знаем за най-редките минерали на Земята?

 

Скъпоценните камъни и минералите са невероятни творения на природата, които могат да се образуват в продължение на милиони години. Някои от тях се срещат често, като минералите от силициевата група, например. Но съществуват и такива кристали, които са открити само в единични екземпляри или находищата са толкова оскъдни, че се причисляват към категорията „редки минерали“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте кои са едни от най-редките минерали в света: 

 

 

 

 

Пудретит


Този бледорозов кристал е открит за първи път през 60-те години на 20. Век в Квебек, Канада. Именуван е в чест на семейство Пудрет – притежателят на кариерата, където камъкът е намерен. Признат е международно за нов вид едва през 1986г.

 

 

снимка: Wikipedia

 

 

 

Черен опал


Съществуват много бели, сиви и зелени опали в света, но черният се среща изключително рядко. Най-ценният екземпляр е открит в австралийския щат Нов Южен Уелс през 1938г., като теглото му било 180 карата, а цената му достигнала приблизително 800 000 долара през 2005г. Въпреки името си, този вид минерал има не само черни, но и кафяви, зелени и тъмносини разновидности.

 

черен опал

снимка: Opal Galaxy

 

 

 

Танзанит


Открит през 1967г., този камък се среща само в северните части на Танзания и притежава наситени синьо-виолетови нюанси, когато е подложен на висока температура. Естественият му цвят е кафяво-червен, но истински ценен е синият танзанит, който не е бил подлаган на термална обработка. Често такъв екземпляр може да се сравни със синия сапфир.

 

 

снимка: Weinrich Minerals

 

 

 

Бенитоит

Бенитоитът е син минерал, който е открит в началото на миналия век. Първоначално геолозите го причислили към корундната група, поради сходния му със сапфира син цвят. По-късни изследвания обаче установили, че бенитоитът няма общи черти с известния скъпоценен камък. С твърдост само 6 - 6.5 по скалата на Моос, бенитоитът е мек и следователно неподходящ направата на бижута минерал. Името му произлиза от района на река Сан Бенито, където е открит за първи път. Качествен бенитоит е намиран единствено в Калифорния и затова през 1985г. минералът става официален полускъпоценен камък на щата. Бенитоит е намиран също в Япония, Австралия и щата Арканзас, но количествата са малки.

 

 

снимка: Woods Stoneworks and Photo Factory

 

 

 

Червен берил

Разновидностите на берила – известният смарагд, както и морганитът са редки сами по себе си, но червеният берил е най-малко разпространен. Този вариант е намиран единствено в щатите Юта и Ню Мексико. Разбира се, наситеночервеният цвят е това, което го прави толкова рядък и желан, а самият камък се образува при замяната на алуминиевите атоми с манганови. Този изключително рядък камък се оценява също толкова високо, колкото 40-каратов диамант. За разлика от него обаче, най-големият червен берил, намиран някога, тежи само 8 карата.

 

 

 

снимка: Flames Media

 

 

 

Жадеит

Въпреки ограничените количества, в които обикновено се намира, този минерал е най-ценен, когато е оцветен в прозрачно тъмнозелено. В края на 90-те години на миналия век, Christie’s продава на търг колие с жадеит за близо 10 милиона щатски долара.

 

 

снимка: Le Comptoir Geologique

 

 

 

Таафеит

Именуван на ирландския минералог Ричард Таафе, който го открива през 1945г., таафеитът е един доста рядко срещан камък. Истината е, че само шепа от вида са били намирани някога, което го прави високоценен колекционерски минерал.

 

 

 

снимка: Gem Rock Auctions

 

 

 

Грандидиерит

Досущ като трудното за произнасяне име, Грандидиеритът е също толкова трудно откриваем. Открит е за първи път през 1902г. в южните части на Мадагаскар и подобно на александрита и танзанита, е плеохроичен. Това означава, че може променя цвета си от синьо в зелено и бяло и заради това си качество понякога  е погрешно смятан за серендибит.

 

 

 

снимка: Wikipedia

 

 

 

Киавтуит

На второ място в класацията на редките минерали е този камък с нестандартно име. Доколкото е известно на учените, само един-единствен екземпляр е бил откриван някога. Той е намерен в района на Могок, Мианмар, а базата данни за минералите на Caltech го описва като малък (1,61 карата) наситенооранжев камък, който Международната минераложка асоциация официално признава през 2015 г.

 

 

 

снимка: Mindat

 

 

 

Пейнит

Челната позиция в класацията заема пейнитът, който според мнозина, включително книгата за рекордите на Гинес, е най-редкият минерал в света. Знае се за съществуването на само два кристала. Минералът съдържа алуминий, калций, борон, цирконий и кислород.

 

 

 

снимка: Ebay

18 януари 2024
Рождени камъни според зодията – какво знаем за тях?

Кой е Вашият камък според зодията? Според днешните вярвания всяка от 12-те зодии притежава от един до три полускъпоценни камъка или минерала. Вижте кой е Вашият камък според месеца,  в който сте родени и узнайте какви са неговите качества:

прочети още