Какво е метафизичното влияние на минералите?

Какво е метафизичното влияние на минералите?
31 май 2024

Полускъпоценните камъни от векове привличат вниманието на учени и любители не само заради естествената си красота и обаяние, но и заради предполагаемите си лечебни свойства. 

 

Вярването, че минералите имат конкретни метафичизни свойства, които влияят благоприятно върху тялото и ума, датират още от времето на Древен Египет и Древна Гърция. 

 

 

Някои твърдят, че кристалите насърчават потока от положителна енергия и спомагат както за подобряването на физическото, така и на психическото състояние на носещия ги. Вижте кои са най-популярните схващания: 

 

 

 

 

 

 

 

 

Речни перли

 

Перлите  отдавна  са  обект  на  очарование.  Копринени  и  блестящи в  много  нюанси, перлите носят уникална по рода си енергия. Често изобразявани като дарове на изящество и блясък, перлите носят светеща водна енергия и усещане за хармония, тъй като са създадени в синергия с други живи същества (миди). Перлите са скъпоценен камък на вътрешната мъдрост. Те имат огромна лечебна енергия и носейки елемента на водата в себе си, ви канят да намерите своя собствен баланс и поток. Според древногръцката митология това е дар, с който се сдобиват само тези, които притежават богата житейска мъдрост. Древните гърци смятали перлите за сълзи на боговете. Те са и един от рождените камъни на зодия Рак. Повече за рождените камъни четете в статията Рождени камъни според зодията – какво знаем за тях?

 

речни перли

снимка: Deepwear.info

 

 

 

 

Хематит

В  антични  времена  камъкът  се  е  смятал  за  форма  на  огледало  благодарение  на отразяващия си блясък. Древните гърци например били обсебени от този камък и го нарекли Haima, което на стария латински език е гръцката дума за кръв. През историта хематитът е бил известен като камък с голяма лечебна сила, а също и със способността си да служи като защитно наметало. Хематитът е по-твърд от обикновения кристал, той е плътен и тежък и идва от дълбините на Южна Африка и топлокръвните земи на Бразилия. Среща се и в зимните приказки на френскоговорящия Квебек около бреговете на езерото Superior. Може да се открие и по заснежените върхове на Швейцария. Хематитът носи сила - това е камък за ума. Ако често се намирате в лоши настроения и усещате негативните вибрации на другите, Хематитът е винаги добър в улавянето на тези влияния. Той е и рожденият камък на зодия Близнаци.

 

 

хематит

снимка: desertusa-store.com

 

 

 

Аквамарин

 

Аквамаринът е камък на смелостта. Неговите успокояващи свойства намаляват стреса и успокояват ума. Аквамаринът има афинитет към чувствителните хора. Камъкът избистря възприятието, изостря интелекта, премахва объркването и насърчава себеизразяването. Аквамаринът успокоява страховете и повишава чувствителността. Камъкът чудесно се използва в медитацията. Защитава аурата и подравнява чакрите. Силно  препоръчително  е да се носи по  време на бременност,  защото  помага да се предпазят майката и бебето от негативни влияния и уроки.

 

аквамарин

снимка: promnicesk.pics

 

 

 

Слънчев камък

Слънчевият камък повлиява благоприятно творчеството и взаимоотношенията между хората. Този полускъпоценен камък помага на лесно разсейващите се и избистря мислите. Добре е, когато се използва заедно с други полускъпоценни камъни. Наричан е камъкът на творчеството, тъй като съчетава множество елементи, включващи въздух, вятър, огън, вода и земя, за да се образува. Слънчевият камък е енергийният камък на Земята. Използва се като филтър за пречистване на водата и също така има подмладяващ ефект, който ви помага да се чувствате презаредени и живи, защото ви свързва с енергията на космоса. Камъкът помага и при избухливи избухвания, което го прави идеален постигане на равновесие и стабилност. Слънчевият камък е съставен от миниатюрни песъчинки, които му придават популярния блясък. Цветовете могат да бъдат кремаво, бяло, кафяво, червено, синьо, ръждивокафяво, понякога преливащи един в друг. Може да включва желязо, вар и силициев диоксид в допълнение към кварц и фелдшпат. Може също да има окисления с цвят на дъгата. Освен това може да съдържа калцит и глина. Най-често срещаният вид слънчев камък е червеният. Червеният слънчев камък дължи цвета си на наличието на хематит при кристализацията си.

 

слънчев камък

снимка: www.indiamart.com

12 юни 2024
Колието Дъдли - една вековна загадка

Не по-малко забележително е колието "Дъдли", за което ще ви разкажем в днешната статия -  огърлица от шест големи изумрудени камъка и двадесет и четири по-малки, всички във формата на капка, които са свързани с две диамантени верижки, и един изумруд с крушовидна форма в центъра.

прочети още
3 юни 2024
Флуоресценцията при минералите - любопитни факти

Вероятно знаете, че диамантът е едно от най-високо ценените творения на природата, заедно с рубина, смарагда и сапфира. Златото пък, освен че не отстъпва по великолепие и красота на скъпоценните камъни, привлича и заради важните си физически и химически свойства. А изделията от седеф и перли са тъй изящни, че бихме могли да им се наслаждаваме вечно!

прочети още
2 юни 2024
Топ 10 на най-красивите минерали, които някога сте виждали!

Често казват, че природата е най-добрият художник и когато става дума за полускъпоценни камъни, ние сме напълно съгласни! Тези поразително изкусни нейни творения са истинска наслада за окото и ето защо в тази статия включихме 10 от най-забележителните екземпляри, намирани в света.

прочети още
30 май 2024
Кои са 10-те най-редки минерали на Земята?

Скъпоценните камъни и минералите са невероятни творения на природата, които могат да се образуват в продължение на милиони години. Някои от тях се срещат често, като минералите от силициевата група, например. Но съществуват и такива кристали, които са открити само в единични екземпляри.

прочети още
18 януари 2024
Рождени камъни според зодията – какво знаем за тях?

Кой е Вашият камък според зодията? Според днешните вярвания всяка от 12-те зодии притежава от един до три полускъпоценни камъка или минерала. Вижте кой е Вашият камък според месеца,  в който сте родени и узнайте какви са неговите качества:

прочети още