Топ 10 на най-красивите минерали, които някога сте виждали!

Топ 10 на най-красивите минерали, които някога сте виждали!
2 юни 2024

Често казват, че природата е най-добрият художник и когато става дума за полускъпоценни камъни, ние сме напълно съгласни! Тези поразително изкусни нейни творения са истинска наслада за окото и ето защо в тази статия включихме 10 от най-забележителните екземпляри, намирани в света.

 

 

Какво представлява байлдонитът и защо е толкова ценѐн от колекционерите? Къде можете да видите на живо ирисов ахат в България и какви пейзажи се крият в пейзажния ахат?

 

Узнайте отговорите на тези и още много вълнуващи въпроси в следващите редове. Приятно четене! 

 

 

 

 

 

10. Лабрадорит 

 

Лабрадоритът е вид фелдшпар с високо съдържание на калций, който е идентифициран за първи път на полуостров Лабрадор, Канада, откъдето идва и името му. Популярен е със своите оптични свойства, който придават на минерала холограмен ефект, познат също като лабрадоресценция. В Европа камъкът е представен за първи път от моравски мисионери в края на 18-ти век, а днес находища на лабрадорит има в различни части на света. Канадският красавец е обичан от мнозина и често се използва за направата на бижута, като освен това намира широко приложение в различни медитативни практики. Лабрадоритът е и рожденият камък на зодия Водолей. Повече информация за него можете да откриете в статията Рождени камъни според зодията – какво знаем за тях?  

 

лабрадорит

снимка: Mycrystals.com

 

 

 

 

9. Ирисов Ахат 

 

Тази разновидност на ахата демонстрира впечатляваща игра на цветове, когато е осветена така, че светлинният поток да минава през фините ѝ ивици. Въпреки че този вид ахат се среща сравнително често, той рядко присъства в музеите. В България ирисов ахат може да се наблюдава в музея "Земята и хората", където малка плоча от вида отразява цветовете на дъгата под сноп насочена светлина и привлича посетители. Най-красивите екземпляри на този минерал са тънки резени, чиито краища са по дължината на линиите на пречупване.

 

ирисов ахат

снимка: Magickalgems.com

 

 

 

 

8. Шатукит 

 

Този малко известен минерал е изключително привлекателен не само заради различните структури, които образува, но също така и поради наситения си цвят. Името му произлиза от аризонската мина Шатук, където за първи път е намерен в началото на 20-ти век. Често минералът се открива заедно с малахит и тюркоаз, а цветът му може да варира от небесносин до тъмносин. Находища на шатукит са открити в различни части на Европа, Африка и Южна Америка.

 

шатукит

снимка: Wikipedia

 

 

 

 

7. Байлдонит 

 

Този живописен екземпляр съчетава в себе си нюанси на зеленото и е открит за първи път в Англия. Високо ценен е сред колекционерите поради необичайния си вид, но байлдонитът обаче е и опасен, защото съдържа арсен. През 1956г. френският химик и минералог Жан Клод Гийман успява да създаде синтетичен вариант на камъка в лабораторни условия. Той смесва хидратиран натриев хидрогенарсенат с оловен(II) ацетат-трихидрат и меден(II) нитрат-трихидрат, нагрява получената смес до точката на кипене и я оставя да изстине. След това я филтрира и изплаква, като я оставя да изсъхне на въздух. Резултатът е твърдо вещество, което съдържа байлдонит и шултенит.

 

байлдонит

снимка: GemRockAuctions

 

 

 

 

6. Пейзажен Ахат 

 

Планини, гори, реки и пустини - това са само част от картините, които можете да видите в пейзажния ахат. В действителност те са много повече и разнородни, като някои от най-зашеметяващите екземплери са абсолютно безценни. Фантастичните прилики с природата пейзажните ахати дължат на съдържанието на халцедон и кварц, които се натрупват с течение на времето във вулканичните скали. Разнообразието от цветове и текстури, които тази ахатова разновидност предлага, са наистина безбройни! 

 

пейзажен ахат

снимка: Geologypage.com

 

 

 

5. Азурмалахит 

 

Азурмалахитът е синьо-зелен полускъпоценен камък, който е съставен от два минерала на основата на меден карбонат - азурит и малахит. Минералът е известен също като Синя птица, по народното име на вида Сиалия. Азурмалахитът се образува в близост до медни находища, богати на кислород. Когато киселинна вода, богата на мед, се просмуква през процепите на скала, в основата ѝ се утаяват карбонатни минерали, от които се формира минерал с наситени цветове и изящни форми.

 

азурмалахит

снимка: Mindat.org

 

 

 

4. Гроздов Ахат 

 

Въпреки че терминът гроздов ахат е търговското наименование на този минерал и не представлява ахат, той е изключително вълнуващ и красив. Научно вярното име на този вид е ботриоидален халцедон и той образува кристални струпвания, наподобяващи друзи. Минералът добива популярност преди няколко години, когато е открит в Индонезия. Намира приложение както в бижутерийната индустрия, така и като декоративен елемент. Поради високата си твърдост обаче, гроздовият ахат може да надраска стоманата, когато също се използва за направата на някои бижута.

 

гроздов ахат

снимка: MyModernMet

 

 

 

 

 

3. Какоксенит 

 

Името на този необичаен вид идва от гръцките думи κακός, в превод лош и ξένος, което означава чужд. Това наименование първоначално е дадено на минерала поради неговия причудлив външен вид спрямо други полускъпоценни камъни. Какоксенитът е желязно-алуминиев фосфат, който образува лъчисти кристални струпвания с характерно златистожълт цвят. Минералът е описан за първи път през 1825г., когато е открит в област Бохемия, Чехия. 

 

какоксенит

снимка: GeologyIn

 

 

 

 

2. Паласит 

 

Паласитът е вид метеорит, който е съставен от късове оливин-перидот, никел и желязо. Този замешетяващ минерал е открит само в 61 екземпляра, като това го прави изключително рядък. Първоначално учените смятат, че той произхожда от ядрото на мантията на астероиди, които някога са се разбили в Земята, но впоследствие установяват, че паласитът е сформиран вследствие на самия удар, като представлява смес от ядрени и мантийни вещества. Минералът е именуван на германския натуралист Питър Палас, който изследва вида през 1776г. 

 

паласит

снимка: astrowest.com

 

 

 

 

1. Огнен опал

 

Челната позиция в класацията заема един изключително красив екземпляр, за когото мнозина вероятно са чували, а ние вече сме споменавали в статията Кои са 10-те най-редки минерали на Земята?. Огненият опал е високо ценен сред геолози и колекционери, поради своите впечатляващи оптични свойства. Формиран в дълбините на някои вулкани, огненият опал се образува, когато капчици вода остават заседнали в течащата лава. Цветът на този неверотен камък се дължи на присъствието на железен оксид в състава му и варира от жълто до червено. Според историци за съществуването на огнения опал се знае още от древността, като за негови първи откриватели се смятат ацтеките. 

 

огнен опал

снимка: Gemstonecabs 

 

 

 

Стигнахте до края на тази статия.

Надяваме се, че сте се насладили на екзотичните видове, споменати тук и сте обогатили знанията си с нови и интересни факти! 

 

 

ключови думи: минерали, полускъпоценни камъни, красиви минерали

12 юни 2024
Колието Дъдли - една вековна загадка

Не по-малко забележително е колието "Дъдли", за което ще ви разкажем в днешната статия -  огърлица от шест големи изумрудени камъка и двадесет и четири по-малки, всички във формата на капка, които са свързани с две диамантени верижки, и един изумруд с крушовидна форма в центъра.

прочети още
3 юни 2024
Флуоресценцията при минералите - любопитни факти

Вероятно знаете, че диамантът е едно от най-високо ценените творения на природата, заедно с рубина, смарагда и сапфира. Златото пък, освен че не отстъпва по великолепие и красота на скъпоценните камъни, привлича и заради важните си физически и химически свойства. А изделията от седеф и перли са тъй изящни, че бихме могли да им се наслаждаваме вечно!

прочети още
31 май 2024
Какво е метафизичното влияние на минералите?

Полускъпоценните камъни от векове привличат вниманието на учени и любители не само заради естествената си красота и обаяние, но и заради предполагаемите си лечебни свойства. В тази статия описваме какви са метафизичните влияния на някои от най-популярните минерали и кристали.

прочети още
30 май 2024
Кои са 10-те най-редки минерали на Земята?

Скъпоценните камъни и минералите са невероятни творения на природата, които могат да се образуват в продължение на милиони години. Някои от тях се срещат често, като минералите от силициевата група, например. Но съществуват и такива кристали, които са открити само в единични екземпляри.

прочети още
18 януари 2024
Рождени камъни според зодията – какво знаем за тях?

Кой е Вашият камък според зодията? Според днешните вярвания всяка от 12-те зодии притежава от един до три полускъпоценни камъка или минерала. Вижте кой е Вашият камък според месеца,  в който сте родени и узнайте какви са неговите качества:

прочети още