Често задавани въпроси (FAQ)

Защо да избера бижута от неръждаема стомана?

Неръждаемата стомана е здрав материал, който не се окислява и е хипоалергенен. Освен, че е устойчива, неръждаемата стомана е лесна за почистване и както подсказва името, тя не образува корозия. Тя не променя качествата си дори в контакт с вода или горещина. Друга причина, поради която е добре да изберете този вид метал, е че изделия от него могат да носят дори тези с чувствителна кожа. Тъй като стоманата е здрав материал, бижутата Ви няма да се надраскат или да се счупят лесно, за разлика от среброто например, което е меко и много лесно се огъва и чупи. Поради тези причини Вашите бижута са устойчиви във времето и дори след години блестят сякаш са нови. 

Предлагате ли гаранция?

Гаранцията ни покрива всички бижута, закупени от MONUMENT ATELIER и важи до 3 месеца от датата на закупуване от онлайн магазина. Тя покрива всички дефекти в изрботката и материалите, но не покрива занемареност, злоупотреба или естествено износване на бижутата.

Ако искате да върнете или замените дефектно бижу, моля свържете се с нас на имейл: support@monumentatelier.com. Ще се радваме да поправим дефектите напълно безплатно

Какви са опциите за доставка?

MONUMENT ATELIER предлага доставка до офис или личен адрес чрез куриерска фирма Еконт на територията на цялата страна. 

Какви са цените на доставка?

Доставката до офис на Еконт или адрес на получателя се формира от куриерската фирма, в зависимост от конкретните тарифи и спрямо местоположението на клиента. 

Какво е времето за доставка?

Ние от MONUMENT ATELIER винаги се стремим да предлагаме на нашите клиенти бърза доставка! За територията на България времето на доставка е от 1 до 3 работни дни. 

До кои държави доставяте?

Доставяме до всички краища на България.

Откъде изпращате бижутата?

Изпращаме бижутата си от гр. София, България. 

Получих пратката си, но има липсващи или несъответстващи артикули, какво да правя?

Ако сте забелязали, че в пратката Ви има липсващи или несъответстващи артикули, моля свържете се с нас на имейл support@monumentatelier.com като ни изпратите номера на Вашата поръчка, както и кои артикули липсват или несъответстват и ние ще Ви заменим пратката напълно безплатно. 

Какви са политиките за замяна и връщане?

В случай, че искате да върнете или замените даден продукт, моля свържете се с нас на имейл: support@monumentatelier.com в рамките на 14 дни от датата, на която сте получили пратката си. MONUMENT ATELIER приема върнати пратки и предлага сторниране само на артикули, които са в наличност. 

Върнатите артикули трябва да са в оригиналното си състояние, да нямат следи от употреба, както и да бъдат в оригиналната си опаковка. За да заявите искане за връщане или замяна, моля свържете се с нас на посоченият имейл. Необходимо е да ни изпратите име и фамилия, причина за връщане и банковата сметка, по която искате да получите сторното. Щом пратката пристигне при нас, тя ще бъде старателно прегледана и ако са изпълнени гореописаните условия, сумата Ви ще бъде сторнирана в рамките на няколко работни дни.

Мога ли да заменя артикул за друг с различна цена?

Към момента замяната на един артикул с друг е възможна само ако последният е на цена еквивалентна или по-висока от тази на първоначално закупеният артикул. 

Пратката ми е загубена / открадната, какво да правя?

Всички пратки, изпратени от MONUMENT ATELIER са застраховани. Ако все пак пратката Ви е изгубена или открадната, моля свържете се с нас на имейл: support@monumentatelier.com, където ще Ви изпратим инструкции какво трябва да направите.

Какви начини на плащане приемате?

Към настоящия момент за територията на България приемаме наложен платеж при получаване на пратката от куриерска фирма Еконт.

Как да използвам промокода?

За да използвате своя промокод, моля следвайте стъпките:

 1. Добавете избрания от Вас продукт или продукти в "Количка"


2. Изберете "Количка" и натиснете "Поръчай"


3. Натиснете "Продължи" и въведете личните си данни и адрес за доставка


4. Изберете "Продължи" към преглед на поръчката


5. В полето "Код за отстъпка" впишете кода и натиснете "Провери"


6. Кодът автоматично е приложен

От какви материали са направени бижутата?

Бижутата ни са направени от различни видове полускъпоценни камъни и минерали, естетвени перли и мъниста от стъкло и акрил. Металните елементи могат да бъдат от неръждаема стомана или сребро проба 925. 

Ще се промени ли видът на бижутата след време?

Повечето от металните елементи на бижутата ни са направени от неръждаема стомана. Тя е качествен и здрав материал, но както дори среброто потъмнява след време, така и тя е възможно да промени цвета си. Основен фактор при потъмняването на металите е т.нар. окисляване и то е естествен химичен процес. При стоманата потъмняване обикновено настъпва след контакт с вода или влага. Особено неблагоприятно е съдържанието на сяра във водата, когато потъмняването се забелязва веднага след досега с нея.

Затова ние препоръчваме да не мокрите бижутата си, независимо дали са изработени от неръждаема стомана, или сребро. Ако все пак видите, че бижутата Ви са променили цвета си, не се паникьосвайте - има лесни начини те да бъдат почистени и да възвърнат първоначалния си блясък.

Мога ли да се къпя с бижутата си?

Както споменахме в раздел "Ще се промени ли видът на бижутата след време?", неръждаемата стомана се повлиява неблагоприятно от досега с вода или влага. Възможно е металните елементи на Вашите бижута да променят цвета си, затова не препоръчваме да ги мокрите. Ако това все пак се случи, то има лесни начини за тяхното почистване и връщане на първоначалния им блясък. 

Как да почиствам бижутата си?

За почистване на Вашите бижута предлагаме разтвор на марката Connoisseurs, който можете да откриете в раздел Почистващи продукти за бижута.  

Приемате ли поръчки по собствен дизайн?

Към настоящия момент MONUMENT ATELIER предлага бижута по свой дизайн в ограничени количества само. 

Получих алергична реакция от бижутата, какво да правя?

Свържете се с Вашия лекар незабавно, ако забележите, че сте развили кожно раздразнение или сте получили алергична реакция към някои от металите в бижутата. Той най-добре ще Ви обясни какви действия трябва да предприемете. 

 

Какви са причините?

Първата стъпка е да се опитате да определите каква е причината за раздразнението. Има няколко различни възможни причини и е лесно да загубите много време и пари, опитвайки различни решения, ако не знаете какъв е истинският източник на проблема. Има два основни вида дразнене: 1) Физическо дразнене, причинено от триенето на метала по кожата и 2) алергични реакции към бижута. Тези видове раздразнение могат да изглеждат много сходни, но техните първопричини и решения са много различни. Повечето алергични реакции са към никел и това е основната причина да не използваме никел в нито едно от нашите бижута. Неръждаемата стомана обаче може да съдържа малки частици никел, които могат да причинят алергия.


Физическо дразнене

Това може да се дължи на дизайна на бижутата - груба зона, която е резултат от нормално износване или пръстен, който не е с правилен размер. Ако пръстенът е прекалено стегнат например, това може да предизвика дразнене и решението може просто да бъде леко да се увеличи размерът на пръстена. По същия начин, ако има неравности по повърхността на бижутата, те обикновено могат да бъдат изгладени от бижутер. Промените в диетата могат драматично да повлияят и на размера на пръстите ни. Така че, ако пръстенът никога не е предизвиквал дразнене в миналото и изведнъж се е появило такова, възможно е промяна в диетата (консумация на повече солени храни например) да е причинила леко подуване на пръста ви.


Алергични реакции

Някои хора са алергични към определени метали, които се използват в бижутата. Това може да се прояви като обрив или обезцветяване на кожата, което може да започне часове или дори дни след контакта и може да продължи няколко седмици. Кожата на някои хора дори става черна или зелена, когато носят определени бижута. Алергични реакции са възможни дори към бижута от чисто злато или сребро. За съжаление, алергията към метал може да се развие на всяка възраст. Това означава, че е възможно внезапно да развиете непоносимост към бижута, които сте носили безпроблемно в продължение на много години.

Продавате ли на едро?

MONUMENT ATELIER създава бижутата си в малък брой и към момента не предлага закупуване на стоки на едро. 

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас